Foutmelding

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (regel 3308 van /home/vande77/domains/giteautun.com/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (regel 127 van /home/vande77/domains/giteautun.com/public_html/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

De regio

  • Nederlands
  • English
  • Français
  • Deutsch

Autun

Autun dankt zijn naam aan de Romeinse keizer Augustus, die rond het begin van onze jaartelling op de plek van het huidige Autun de stad Augustodonum stichtte. Hij wilde in Gallië een stad stichten die de macht van Rome zou uitdrukken. Daarom kreeg Autun enkele indrukwekkende gebouwen; van sommige zijn nog de restanten te zien. Zo zijn er nog de resten van twee oude stadspoorten, het Romeinse theater, een Romeinse tempel en een grafheuvel te bezichtigen. Ook de stadsmuren, die later zijn gebouwd en een decoratieve functie hadden, zijn nog grotendeels intact. De stad telde op haar hoogtepunt bijna 100.000 inwoners, een enorm aantal voor die tijd!

In de middeleeuwen kende Autun opnieuw een bloeiperiode. Het opvallendste gebouw in de stad is de kathedraal Saint-Lazare, waarvan de bouw begon in de twaalfde eeuw. Het timpaan van het hoofdportaal wordt beschouwd als een van de meesterwerken van romaanse beeldhouwkunst. Het stelt het Laatste Oordeel voor. De beeldhouwer, Gislebertus, heeft zijn naam aangebracht onder de voeten van Christus.

Momenteel wonen er in Autun nog zo’n 16.000 mensen. Een stuk minder dan in de Romeinse tijd! Veel mensen uit de omliggende dorpen komen wekelijks naar Autun voor de gezellige markt, die op woensdag- en vrijdagochtend wordt gehouden. In de zomer wordt er veel georganiseerd in Autun,: diverse concerten, stadswandelingen met gids (ook in het Nederlands), een groot licht- en geluidsspel in het Romeinse theater eind juli en begin augustus, een toeristisch treintje dat de hoogtepunten van de stad laat zien, diverse brocantes...

De regio

Autun is ideaal gelegen tussen wijngebied en het nationale park de Morvan. De beroemde grand cru’s van de Hauts Côtes de Beaune vindt u al op twintig minuten rijden. Een dagje wijnboeren bezoeken en wijn proeven is vanuit onze chambre d’hôte héél goed te doen! De dichtstbijzijnde wijngaarden zijn te vinden in Nolay en Couches, beide twintig minuten hier vandaan.

Huur bij het Office de Tourisme van Nolay fietsen (of neem uw eigen mee) en ga eens een dagje fietsen op de zogenaamde 'voie vertes'. Dit zijn oude spoorlijnen waar fietspaden van zijn gemaakt. Ze lopen vaak dwars door de wijnvelden en zo ziet u de omgeving eens vanuit een andere hoek!

Gaat u ook eens een dagje naar Beaune met haar beroemde Hospice (middeleeuws ziekenhuis)! Beaune, waarlangs ook de A6 ofwel de Autoroute de Soleil ligt, ligt op een ruim half uur rijden en is een leuk stadje om een dag door te brengen.

Dijon, de hoofdstad van de Bourgogne, is een uur rijden. Het heeft een prachtig historisch centrum met vakwerkhuisjes, mooie pleintjes met leuke terrassen en een groot autovrij winkelgebied. Een absolute aanrader!

De Morvan is een groot nationaal park met vooral naaldbomen. U vindt er veel gemarkeerde wandelroutes en mountainbikeroutes. Ruiters kunnen er hun hart ophalen! Voor fietsers is het
minder geschikt vanwege de heuvels.

Er zijn in de Morvan een aantal grote meren waarvan het Lac des Settons het dichtstbijzijnde is vanuit onze gîtes. Dit meer is heerlijk om af te koelen tijdens een warme zomerdag. U kunt er waterfietsen, kanoën, zwemmen bij één van de vele strandjes, of gewoon lekker wandelen. En drink eens een drankje op één van de terrassen rond het meer.

In het hart van de Morvan ligt een archeologische vindplaats, Bibracte. Hier zijn archeologen druk bezig de resten op te graven van een grote nederzetting. Dagelijks zijn er meerdere rondleidingen met gidsen, ook in het Nederlands!